World's Fastest Online Shopping Destination
Węgiel aktywny PURE na bazie minerałów wyprodukowany przy użyciu specjalnego procesu zapewniającego niskie pylenie i ekstremalne właściwości absorpcyjne dla wszystkich płynów.
Szczególnie nadaje się do produkcji napojów – alkoholi, wina i piwa itp.
Usuwa posmaki w każdym alkohol
Przygotowanie :
* Zachować jak najniższą temperaturę cieczy - wskazane jest jej uprzednie zmrożenie w zamrażarce - po to, aby absorpcja zanieczyszczeń z węglem była jak najwyższa).
* Węgiel zalać (przepłukać) 2-3krotnie wrzątkiem przez sitko - po tym prostym "zabiegu" nadaje się bezpośrednio do wsypania do tuby filtracyjnej, a następnie można zacząć filtrację alkoholu.
* Zużyty węgiel charakteryzuje się gorszym smakiem filtrowanego destylatu - jeżeli przestanie nas satysfakcjonować, należy dosypać porcję świeżego węgla.
* Jeżeli nie posiadamy tuby filtracyjnej wystarczy zwykły słój do którego należy wlać spirytus oraz odpowiadającą mu porcję węgla (przyjmuje się, że do oczyszczenia 1 litra spirytusu potrzeba 50g węgla aktywnego), a następnie odstawić na okres 2-3 tygodni w ciemne miejsce, co jakiś co jakiś czas potrząsając. Minusem tej metody jest jej czasochłonność, natomiast efekt końcowy jest identyczny, gdybyśmy użyli tuby filtracyjnej.
* Węgiel nie jest jednorazowego użytku - można go używać wielokrotnie, aż do przefiltrowania maksymalnej ilości destylatu przewidzianej dla 1 opakowania!