World's Fastest Online Shopping Destination
Węgiel kamienny gorzelniczy służący do eliminacji typowej ostrości cukrówki, absorbuje obce posmaki oraz neutralizuje nienaturalne zapachy. Potwierdzona skuteczność w czyszczeniu estrów odpowiedzialnych za zapach i smak, niweluje posmaki metaliczne, które często występują przy wypełnieniu ze stali kwasoodpornej oraz posmaki pogonowe.
Węgiel przeznaczony jest do filtrowania alkoholi rozcieńczonych (40-50%).
Charakterystyka węgla:
Przygotowanie węgla:
Aktywowanie węgla, czyli przelanie węgla wrzątkiem, można to wykonać (zalecane) już w tubie/ cylindrze filtracyjnej lub na gęstym sitku.
Aktywowanie w filtrze powoduje właściwe ułożenie złoża węgla eliminuje by-pasy, czyli wolne przestrzenie powodując skuteczna filtracje w całym przepływie destylatu.
Efektywność tego węgla uwzględniając zastosowanie odpowiednich składników do fermentacji i oczyszczenie nastawu po fermentacji (np. turbo klarem) oszacowano na 60 litrów czystego destylatu. Do węgla dołączona jest instrukcja przygotowania w języku polskim.