World's Fastest Online Shopping Destination
Użytkowanie:
Przed każdym użyciem garnek należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut. Następnie wstawić do zimnego piekarnika. W celu uzyskania chrupiącej potrawy 10 min. przed końcem pieczenia należy zdjąć pokrywkę garnka.
Garnka nie należy stawiać bezpośrednio na gazie czy płycie elektrycznej.
Garnek rzymski nie może być poddawany gwałtownym zmianom temperatury.
Nie należy wlewać zimnych płynów do gorącego garnka.
Mycie:
Po użyciu garnek należy kilkakrotnie namoczyć w ciepłej wodzie, następnie umyć gąbką lub szmatką bez użycia detergentów.
Uwaga! Rekomendowana maksymalna temperatura pieczenia w garnkach rzymskich to 200°C
Pojemność całkowita naczynia razem z pokrywką: 4 L
Pieczenie pod przykryciem sprawia, że witaminy i mikroelementy pozostają w przygotowywanym posiłku. Pieczenie w atmosferze pary wodnej pozwala na zachowanie dietetycznych walorów potraw. Tłuszcze i białka nie są poddawane wysokiej temperaturze i zachowują swoje najważniejsze zdrowotne walory.
Garnek rzymski jest wykonany ze specjalnie wypalanej gliny. Glina posiada pory, w które wnika woda. Podczas ogrzewania naczynia garnek uwalnia parę wodną, a potrawa przygotowuje się na parze uwalnianej ze ścian naczynia dusząc się we własnym sosie. Do dań nie trzeba dodawać tłuszczu. Pokrywa pozwala na zachowanie większej ilości witamin i mikroelementów oraz bogatego aromatu potrawy. Okrągły kształt gwarantuje równomierne rozprowadzenie temperatury w trakcie pieczenia. Jest to ważne podczas pieczenia chleba, czy pieczeni mięsnych.
Garnek rzymski urozmaici także kuchnię wegan i wegetarian. Garnek rzymski jest idealny dla osób będących na diecie niskotłuszczowej lub lekkostrawnej. Osoby gustujące w kuchni gruzińskiej z przygotują w nim swoje ulubione jednogarnkowe dania.