To give you the best possible experience, this site uses cookies. Using your site means your agree to our use of cookies. We have published a new cookies policy, which you should need to find out more about the cookies we use. 
      Winomierz cukromierz z plastikowa menzurką Browin 405566
      Winomierz cukromierz z plastikowa menzurką Browin 405566
      Winomierz cukromierz z plastikowa menzurką Browin 405566

      Winomierz cukromierz z plastikowa menzurką Browin 405566

      6.09 zł
      Tax Included
      Return policy:31

      Do pomiaru cukru – areometr służy do pomiaru stężenia cukru w nastawie winiarskim w zakresie 0-24°Blg .

      Quantity :
      • Polityka bezpieczeństwaPolityka bezpieczeństwa
      • Zasady dostawyZasady dostawy
      • Zasady zwrotuZasady zwrotu

      Do pomiaru cukru – areometr służy do pomiaru stężenia cukru w nastawie winiarskim w zakresie 0-24°Blg .

      •    Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.

      •    Probówka pomiarowa z zamknięciem – do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania

      •    Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami – na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji

      •    Łatwy pomiar – urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni

      Winomierz - cukromierz do wina to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Na tej podstawie możesz przewidzieć również moc napoju.

      Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń oznaczono – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:

      - obszar czerowny „start fermentacja I” - przed rozpoczęciem fermentacji, stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg

      - obszar żółty „start fermentacja II” - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg

      - obszar zielony „koniec” - w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, stężenie cukru powinno mieścić się w oznaczonym zakresie.

      Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.

      Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

      Sposób użycia:

      W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

      Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.

      Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.

      W skład zestawu wchodzi:

      - plastikowa probówka

      - korek do probówki

      - areometr

      Zakres: od 0 do 24°Blg

      BROWIN
      5908277718688

      Specific References

      Winomierz cukromierz z plastikowa menzurką Browin 405566

      6.09 zł
      Tax Included
      Return policy:31