To give you the best possible experience, this site uses cookies. Using your site means your agree to our use of cookies. We have published a new cookies policy, which you should need to find out more about the cookies we use. 
      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru
      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru
      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru
      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru
      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru

      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru

      15.44 zł
      Tax Included
      Return policy:31

      Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).

      Quantity :
      • Polityka bezpieczeństwaPolityka bezpieczeństwa
      • Zasady dostawyZasady dostawy
      • Zasady zwrotuZasady zwrotu

      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru

      Renomowanej marki BROWIN

      Model 405551

      Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%).

      Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1L soku (moszczu).

      Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

      GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA

      - pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %,

      - probówka - do przeprowadzenia pomiaru

      BADANIE MOSZCZU

      W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.

      Przykład:

      Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %.

      Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać:

      - obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie),

      - obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),

      Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji.

      BADANIE BRZECZKI PIWNEJ

      Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).

      BROWIN
      5904816914863

      Specific References

      MULTIMIERZ wskaźnik zawartości alkoholu i cukru

      15.44 zł
      Tax Included
      Return policy:31