To give you the best possible experience, this site uses cookies. Using your site means your agree to our use of cookies. We have published a new cookies policy, which you should need to find out more about the cookies we use. 
      Klarowin Turbo - zol krzemionkowy żelatyna 50 l Browin 401610
      Klarowin Turbo - zol krzemionkowy żelatyna 50 l Browin 401610

      Klarowin Turbo - zol krzemionkowy żelatyna 50 l Browin 401610

      11.37 zł
      Tax Included
      Return policy:31
      Out-of-Stock
      • Zapewnia bardzo dobrą efektywność w klarowaniu, 24 ​
      • Uniwersalny zestaw do klarownaia win czerwonych i białych
      • Wydajny zestaw pozwoli na sklarowanie do 50 L wina
      • Kupując zesatw jesteś w stanie dobrać najbardziej optymalny środek kalrujący
      • Zawiera zol krzemionkowy 35ml oraz żelatynę kwasową 7g
      Quantity :
      • Polityka bezpieczeństwaPolityka bezpieczeństwa
      • Zasady dostawyZasady dostawy
      • Zasady zwrotuZasady zwrotu
      • Zapewnia bardzo dobrą efektywność w klarowaniu, 24 ​
      • Uniwersalny zestaw do klarownaia win czerwonych i białych
      • Wydajny zestaw pozwoli na sklarowanie do 50 L wina
      • Kupując zesatw jesteś w stanie dobrać najbardziej optymalny środek kalrujący
      • Zawiera zol krzemionkowy 35ml oraz żelatynę kwasową 7g

      Domowe wino nie zawsze jest klarowne, dlatego potrzebne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi przez cząsteczki naładowane dodatnio (np. białka), czy ujemnie (np. polifenole) lub inne związki pochodzenia organicznego. Zanim zastosujemy konkretny środek klarujący, warto zrobić próbek na małej próbce wina (ok. 1 L).

      Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Proces klarowania trwa zazwyczaj około tygodnia. Należy również pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia lub spowodujemy zmianę barwy naszego wina.

      Sposób użycia:

      Wino po zakończeniu fermentacji i zlaniu znad osadu drożdży, delikatnie wymieszaj celem usunięcia resztek gazu. Do wina dodaj zol krzemionkowy w ilości 7 ml na 10 L wina i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 50 ml ciepłej wody. Dawka żelatyny: 1,4 g (pół łyżeczki od herbaty) na 10 L wina. Całość wymieszaj. Klarowane wino pozostawić w temp. 15-20°C na 24 godziny. Po pełnym wyklarowaniu wino zlej znad osadu.

      Składniki: zol krzemionkowy, żelatyna kwasowa

      Masa netto: zol krzemionkowy 35 ml; żelatyna kwasowa 7 g

      BROWIN
      5904816916065

      Specific References

      Klarowin Turbo - zol krzemionkowy żelatyna 50 l Browin 401610

      11.37 zł
      Tax Included
      Return policy:31