To give you the best possible experience, this site uses cookies. Using your site means your agree to our use of cookies. We have published a new cookies policy, which you should need to find out more about the cookies we use. 
      Winomierz / cukromierz z termometrem w plastikowej probówce Browin 405562
      Winomierz / cukromierz z termometrem w plastikowej probówce Browin 405562
      Winomierz / cukromierz z termometrem w plastikowej probówce Browin 405562
      Winomierz / cukromierz z termometrem w plastikowej probówce Browin 405562
      Winomierz / cukromierz z termometrem w plastikowej probówce Browin 405562

      Winomierz / cukromierz z termometrem w plastikowej probówce Browin 405562

      9.34 zł
      Tax Included
      Return policy:31

      Winomierz z termometrem to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą możesz zaplanować również moc wina. 

      Quantity :
      • Polityka bezpieczeństwaPolityka bezpieczeństwa
      • Zasady dostawyZasady dostawy
      • Zasady zwrotuZasady zwrotu

      Winomierz z termometrem w plastikowej probówce

      • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu - areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 30°Blg.
      • Nietłukąca, wygodna probówka - wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.
      • Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami - na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji wina i piwa.
      • Probówka pomiarowa z zamknięciem - do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.
      • Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na obu skalach.
      • Termometr w środku areometru - dzięki praktycznie bezpośredniemu kontaktowi ze ścianką areometru (końcówka kapilary) mierzy temperaturę cieczy, bez zafałszowań.

      Winomierz z termometrem to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Dzięki dwóm skalom, z jego pomocą możesz zaplanować również moc wina.

      Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest z tworzywa, dlatego w przeciwieństwie do szklanych odpowiedników jest nietłukąca.

      Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy zalecanych początkowych i końcowych stężeń cukru w moszczu oraz brzeczce piwnej - dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:

      - obszar bordowy (22 - 25°Blg) - początkowe stężenie, wino deserowe (słodkie)

      - obszar żółty (15 - 22°Blg) - początkowe stężenie, wino stołowe (wytrawne)

      - obszar bursztynowy (9 - 11°Blg) - początkowe stężenie, piwo

      - obszar zielony (0 - 2°Blg) - końcowe stężenie piwo

      - obszar czerwony(-2 - 0°Blg) - końcowe stężenie, wino

      Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.

      Ponieważ urządzenia skalowane są w temperaturze 20°C, zaleca się dokonywanie odczytu w tej samej temperaturze, co ułatwia umieszczony w winomierzu termometr. Ponieważ ciecz zmienia swoje stężenie (cząsteczki rozprężają się i kurczą) pod wpływem temperatury, to właśnie pomiar dokonywany w 20°C będzie najbardziej miarodajny i precyzyjny.

      Wykonanie pomiaru zawartości cukru:

      W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

      Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.

      Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.

      Planowanie mocy wina:

      1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L moszczu. Dodatek 1 kg cukru zwiększa objętość moszczu o 0,6 L. Przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru w moszczu nie powinno przekraczać 22°Blg. Przypuśćmy, że odczyt na skali miernika wyniósł 16°Blg, z moszczu o takiej zawartości cukru uzyskuje się wino o mocy około 7,3%. Chcąc uzyskać wino zawierające 13% alkoholu, moszcz powinien zawierać 260 gramów cukru na litr. Wymagany dodatek wynosić będzie 260 - 160 = 100 g/L. Aby sprostać warunkowi nieprzekroczenia stężenia cukru w moszczu powyżej 22°Blg, wymaganą ilość cukru należy dodawać w trzech równych porcjach: pierwszą - przed rozpoczęciem fermentacji, drugą i trzecią - np. w 7-mym i 12-tym dniu fermentacji.

      Badanie brzeczki piwnej :

      Pomiar zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina.

      W skład zestawu wchodzi:

      - plastikowa probówka

      - korek do probówki

      - areometr z termometrem

      Zakres: od 0 do 30°Blg

      BROWIN
      5908277716899

      Specific References

      Winomierz / cukromierz z termometrem w plastikowej probówce Browin 405562

      9.34 zł
      Tax Included
      Return policy:31