To give you the best possible experience, this site uses cookies. Using your site means your agree to our use of cookies. We have published a new cookies policy, which you should need to find out more about the cookies we use. 
      Winomierz (cukromierz)- do pomiaru stężenia cukru Browin 405556
      Winomierz (cukromierz)- do pomiaru stężenia cukru Browin 405556
      Winomierz (cukromierz)- do pomiaru stężenia cukru Browin 405556
      Winomierz (cukromierz)- do pomiaru stężenia cukru Browin 405556
      Winomierz (cukromierz)- do pomiaru stężenia cukru Browin 405556

      Winomierz (cukromierz)- do pomiaru stężenia cukru Browin 405556

      15.44 zł
      Tax Included
      Return policy:31

      Winomierz (cukromierz) to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej.

      Quantity :
      • Polityka bezpieczeństwaPolityka bezpieczeństwa
      • Zasady dostawyZasady dostawy
      • Zasady zwrotuZasady zwrotu
      • Do pomiaru cukru i określenia potencjalnej zawartości alkoholu - areometr przydatny przy nastawach winiarskich i brzeczce piwnej, zakres: 0 do 24°Blg.
      • Szklana, wygodna probówka - wykonany ze szkła cylinderek do płynu, ma płaskie dno, dzięki czemu jest wygodny w trakcie użytkowania.
      • Czytelna, kolorowa skala - umieszczona na pływaku pozwala na łatwe odczytanie pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).
      • Łatwy pomiar - urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni odczytując wynik na skali.
      • Urządzenie skalowane w temperaturze 20 - 21°C.

      Winomierz (cukromierz) to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim lub brzeczce piwnej. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Probówka, w której dokonuje się pomiaru wykonana jest ze szkła i posiada płaskie dno.

      Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:

      • przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
      • zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty
      • odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony

      Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.

      Użytkowanie :

      W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.

      Wymiary produktu:

      • winomierz:

      wysokość 24 cm

      średnica 1,75 cm

      • probówka:

      wysokość 24,5 cm

      średnica zew. 2,2 cm

      średnica wew. 2,0 cm

      W skład zestawu wchodzi:

      • szklana probówka
      • pływak z naniesioną skalą

      Zakres: od 0 do 24°Blg

      BROWIN
      5904816013054

      Specific References

      Winomierz (cukromierz)- do pomiaru stężenia cukru Browin 405556

      15.44 zł
      Tax Included
      Return policy:31